ŠTA SU PROTEZE (STOMATOLOŠKA PROTETIKA)

je oblast stomatologije koja se bavi nadoknadom jednog ili više izgubljenih zuba. Ta nadoknada se omogućuje izradom odgovarajućih nadoknada koje svojim izgledom i funkcijom treba da se maksimalno približe prirodnom zubu.

Sve protetske nadoknade možemo podijeliti u tri grupe:

  • mobilne nadoknade (PROTEZE)
  • fiksne nadoknade (KRUNICE I MOSTOVI) i
  • kombinovani radovi

ZUBNA PROTEZA je mobilna protetska nadoknada. To znači da se u ustima naslanja na preostale zube ili bezzubi greben, a pri tom se može vaditi iz usta. Proteza se radi u slučajevima kad:

  • nedostaju svi zubi,
  • kada je raspon između preostali zuba prevelik i ne moze se nadoknaditi izradom mosta i
  • kada preostali zubi pokazuju značajne znake parodontalne bolesti, te kao takvi nisu sposobni za dodatna opterećenja.

VRSTE PROTEZA

TOTALNA ZUBNA PROTEZA

Totalna zubna proteza se izrađuje u slučajevima kada su izgubljeni svi zubi jedne vilice. S gubitkom zuba, dolazi do značajnog gubitka i vilične kosti, pa pacijentovo lice mijenja svoj izgled. Totalnom protezom se ne nadoknađuju samo zubi već i izgubljena kost, te se pacijentu vraća prvobitni izgled. Rehabilitacija protezom, takođe sprečava i nove gubitke kosti, uspostavla narušenu funkciju govora i žvakanja.

Totalna zubna proteza se izrađuje od specifične vrste plastičnog materijala koji se zove akrilat. Dio gotove proteze koji se sastoji od akrilata je blijedo ružičaste boje i bojom je prilagođen boji desni. U akrilatnu osnovu postavljaju se, takođe akrilatni zubi, čija se boja, oblik i veličina određuju za svakog pacijenta posebno.

Danas se proteze izrađuju i kao DEFLEX PROTEZE. One obezbjeđuju puno veći komfor nošenja u odnosu na klasične, akrilatne, pa ih pacijentui prihvataju lako i brzo. Izrađena je od termoplastičnog poliamida, koji joj obezbjeđuje veliku fleksibilnost ali i otpornost na padove i udarce. Proteze se od ovog materijala rade u dosta tankom sloju, pa je udobnost, posebno gornjih totalnih proteza znatno poboljšana.Tanak, prozirni sloj materijala omogućava da se prirodna boja tkiva desni providi kroz materijal, što protezi daje prirodniji izgled. Ove proteze se rade bez vidljivih kukica, tako da su susjedni zubi pošteđeni dodatnog opterećenja. Kao još jednu njihovu prednost treba istaći da ne uzrokuju alergijske reakcije.

PARCIJALNA ZUBNA PROTEZA

Ove nadoknadese dijele na:

  • Akrilatne (klasične) i
  • Skeletirane (metalne)

 

Akrilatne proteze imaju dosta sličnosti sa već opisanim totanim, po vrsti materijala od kojeg se izrađuju i po tome šro zauzimaju više mjesta u ustima. Imaju dosta nedostataka koji su prevaziđeni uvođenjem u proizvodnju skeletiranih proteza. Danas se koriste uglavnom kao privremene zubne proteze.

Skeletirane proteze su čvršće (zahvaljujući metalnom skeletu), estetski bolje zadovoljavaju u odnosu na klasične proteze, a posjeduju razvijen sistem kačenja na zube pomoću atečmena (sistem kačenja bez kopči). Danas se izrađuju samostalno ili, što je češće, u kombinaciji sa krunicama u sklopu kombinovanih radova.

Kontaktirajte nas

  • Broj telefona napišite u formi +387 55 555 555 ili 00387 55 555 555