Da li je crna čokolada zdrava za zube?

savjeti-cokoladaCrna (tamna) čokolada u sebi sadrži velike količine zrna kakaa, koji pomaže u borbi protiv bakterija, tj. eliminišu se određen
e štetne bakterije iz usne duplje i tako se poboljšava higijena usta i produžava životni vijek zuba. Što znači, što je veća koncentracija kakaa u čokoladi to je bolje i zdravije za zube.
Istraživanja pokazuju da tamna čokolada zaista pomaže u izbjeljivanju zubi.
Ono što svi znamo jeste da zubna caklina štiti zube od mrlja koje na njima ostavljaju npr. kafa ili crno vino. Dok sa druge strane kisela i slatka hrana može da je oštetiti. Tako da tamna čokolada svojim sastojkom teobrominom jača zubnu casklinu i na taj način štiti zube od mrlja. Tamna čokolada takođe sadrži i tanin koji spriječava bakterije da na zubima stvore plak. Ovo se ne odnosi na mliječne čokolade, zato što su pune šećera i mijeka te se smatraju jako štetnim za zube.
Još jedna zanimljivost vezana za crnu čokoladu je ta da je možete koristiti za izbjeljivanje zubi tako što pojedete par kockica, i to odmah ujutro nakon što je stvoren zubi plak, te potom operete zube. Ono što je bitno jeste da konzumirate čokoladu sa barem 70% kakaa, ili više, kako bi učinak bio što efikasniji.